Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Μια ταινία ~ χίλια συναισθήματα Μέρος 2ο

Καλό Σαββατοκύριακο και Χρόνια Πολλά στις μανούλες όλου του κόσμου αύριο.
Ήρθε η ώρα για τη 2η ταινία. Είναι τόσες πολλές οι ταινίες που αγαπώ που ως χθες δεν ήξερα ποια θα ήταν η δεύτερη. Πριν κοιμηθώ όμως είδα μια ταινία και αποφάσισα να γράψω για αυτή.

Είναι μια ταινία που πρωτοείδα χρόνια πριν, εκεί στις αρχές του '90, και άλλαξε την άποψη που είχα για τον Αμερικάνικο κινηματογράφο. Με έκανε επίσης να μάθω και να αγαπήσω δύο ανθρώπους... Τον σκηνοθέτη Τιμ Μπέρτον (Tim Burton) και τον ηθοποιό Τζόνι Ντεπ (Johnny Depp). Από τότε κρατάει αυτή η κολώνια. Χαχά!

Μιλάω φυσικά για το:

Edward Scissorhands

Ανακάλυψα λοιπόν το στιλιζαρισμένο και ονειρικό-εφιαλτικό κόσμο του Tim Burton σε μια τανία γεμάτη ειρωνία για τον κόσμο των "φυσιολογικών" σε μια κλασσική μεσοαστική γειτονιά της Αμερικής και πάνω απ' όλα γεμάτη στοργή και τρυφερότητα από έναν σχεδόν άνθρωπο που χαρακτήριζεται έμμεσα ή άμεσα ως έκτρωμα της φύσης (freak) αλλά με μια καρδιά σκέτη γλύκα - στην κυριολεξία(!), μια που ο Edward έχει καρδιά από μπισκότο!!! Μια ταινία για τους παρεξηγημένους, τους διαφορετικούς, αυτούς που δεν μπαίνουν σε καλούπια.

Επίσης ανακάλυψα έναν ηθοποιό που ως άλλος Buster Keaton χωρίς πολλά λόγια ερμήνευσε με φοβερή μαεστρία αυτό το ρόλο. Tο βλέμμα του, όλο του το σώμα ή πιο σωστά όλο του το είναι ανέδιδε την προσωπικότητα του Edward. Mόνο η σκηνή που πρωτοβλέπει τον έξω κόσμο φτάνει για να νιώσεις τι είναι ο Edward. Eίναι ένα γλυκύτατο πλάσμα με αγάπη για τους ανθρώπους δίπλα του και μια αθωότητα που μοιάζει παιδική. Ναι, αυτό είναι! Ο Ψαλιδοχέρης είναι παιδί αθώο και ειλικρινές! Δεν ξέρω αν άλλος ηθοποιός θα ερμήνευε έτσι το ρόλο αυτό. Αν κάποιος άλλος θα έβγαζε τέτοια ειλικρίνεια και αγαθότητα... κι όλα αυτά τόσο απλά και φυσικά και χωρίς να χρειαστεί να πει τίποτα.
Ο Johnny Depp δεν παίζει τον Edward. Ο Johnny Depp ΕΙΝΑΙ ο Edward!


Γενική επισκόπηση

Σκηνοθεσία: Tim Burton
Σενάριο: Tim Burton, Caroline Thompson
Hθοποιοί:
Edward: Johnny Depp
Kim: Winona Ryder
Peg: Dianne Wiest
Bill: Alan Arkin
Joyce: Kathy Baker
και πολλοί άλλοι

Πλοκή:

O Edward, το μεγαλύτερο δημιούργημα ενός εφευρέτη, ζεί σε ένα κάστρο ψηλά σε λόφο μόνος του. Σχεδόν άνθρωπος επειδή δεν πρόλαβε ο δημιουργός του να του φτιάξει κανονικά χέρια αντι για τα ψαλίδια που τώρα έχει. Τον ανακαλύπτει η Πεγκ και τον προσκαλεί σπίτι της. Στην αρχή γίνεται ευπρόσδεκτος από την κοινότητα, προφανώς ώς άλλο αξιοθέατο. Σιγά-σιγά τα πράγματα αλλάζουν τροπή και το πλάσμα που άλλοτε υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τώρα πρέπει να φύγει μια που ο ερωτευμένος Edward παγιδεύεται ως ο ένοχος για μια κλοπή.

H ταινία Edward Scissorhands είναι ένα παραμύθι. Ένα παραμύθι με μαγική απλότητα. Ένα παραμύθι που σου ξεσκίζει την καρδιά αλλά και την γεμίζει με ελπίδα. Αν με ρωτάτε, αυτός πρέπει να είναι ο αληθινός και ο μόνος σκοπός της τέχνης. Γι΄αυτό αγαπώ αυτή τη ταινία.

13 σχόλια:

"ζαχαρούλα.." είπε...

..εμένα αυτή η ταινία δεν μου έκανε το κλικ για να την δω...

δεν ξέρω ίσως και να χάνω!!!

φιλιά ! καλό ΣΚ !

cinderella είπε...

Νομίζω οτι ο ψαλιδοχέρης είναι κλασσική ταινία για όλους μας!! :))
Όλοι μας την έχουμε δει και όλες μας λατρεύουε το johnny depp που κάθε άλλο παρά γλυκανάλατους ρόλους διαλέγει!!
Καλή Κυριακή Δήμητρά μου και καλώς σε βρήκα κι εγώ!! Με το καλό να τα λέμε! :))

"ζαχαρούλα.." είπε...

καλημέρα.. καλή εβδομάδα!!!!

φιλάκια!

Dimitra Andritsiou είπε...

@Ζαχαρούλα! Καλήμέρα! Χάνεις! Να τη δεις :)

@cinderella Συμφωνώ απόλυτα! Να τα λέμε! Καλή βδομάδα

Unknown είπε...

Καλημερούδια Δήμητρα! Την έχω δει πολλές φορές την ταινία. Μου αρέσει...μέτρια. Λες κάπου ότι ο Johny Depp δεν κάνει τον Edward...είναι ο Edward. Μα ο Johny πάντα ΕΙΝΑΙ αυτό που παίζει...Αυτά. Να έχεις μια καλή εβδομάδα!

Dimitra Andritsiou είπε...

Καλημέρα Λίλυ! Δεκτή η άποψη σου για το "μέτρια". Για μένα είναι πολύ πάνω από μέτρια. Όσο για αυτά που λες σε σχέση με τον Johnny, συμφωνώ φυσικά! :)

Unknown είπε...

Δήμητρα για να ξεκαθαρίζω.. Δεν είπα ότι ειναι "μέτρια" η ταινία. Ότι εμένα μου αρέσει ... μέτρια. Δλδ όχι πολύ, όχι λίγο...μέτρια...χαχαχα. Αυτά. Να έχεις ένα καλό απόγευμα!

Αστερόεσσα είπε...

Eμένα μου άρεσε. Ένα φρικιό τόσο, μα τόσο φρικαρισμένο... Μου θύμησε όλα τα φρικαρισμένα φρικιά. Μου θύμησε εμένα.

Dimitra Andritsiou είπε...

Λίλυ το κατάλαβα, καλέ! LOL

Dimitra Andritsiou είπε...

Ελένη είσαι μέσα! Έτσι ακριβώς είναι!

"ζαχαρούλα.." είπε...

..γειαααααα...!!!!!!!!!!

Lela είπε...

αχ, και αν έχω κλάψει βλέποντας αυτή την ταινία... Every single time... με λυγμούς και γογγυτά, όχι αστεία...

Dimitra Andritsiou είπε...

Ωραία, να τη δούμε και μαζί για να κλαίμε παρέα! Χορωδία style!!

Με διαβάζουν;;;

Η κραυγή ενός παιδιού

Χαμογελω οταν βλεπω...