Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

σοκολάτα, chocolate, chocolat, cioccolata, chocolati...


Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτό που πάντα συνδυάζω με τα Χριστούγεννα είναι συγκεκριμένες ταινίες, οι οποίες μπορεί να έχουν σχέση με τα Χριστούγεννα ή μπορεί απλά εγώ να τις συνδέω με αυτή την εποχή, και, φυσικά, σοκολάτα σε ό,τι μορφή μπορεί κανείς να φανταστεί:
  • Σοκολατάκια γεμιστά (με φρούτα, με ξηρούς καρπούς, με δημητριακά, κτλ), σοκολατάκια γάλακτος, σοκολατάκια με πιπέρι, σοκολατάκια με μαύρη πικρή σοκολάτα.
  • Τρούφες, σοκολατίνες, black forest, σεράνο.
  • Σοκολάτα αμυγδάλου (τη συγκεκριμένη, κλασσική με τα άνθη αμυγδαλιάς στη συσκευασία),σοκολάτα μαύρη με 70-75% κακάο, σοκολάτα Valrhona - κατά την ταπεινή μου γνώμη η καλύτερη σοκολάτα του κόσμου.
  • Μους σοκολάτας, σουφλέ σοκολάτας
  • Μα πάνω απ' όλα ζεστή σοκολάτα που φτιάχνω εγώ. Είτε με διάφορα μπαχαρικά, είτε με marshmallows και candy canes (αν βρίσκω εδώ που ζω)
Σας τρέχουν ήδη τα σάλια, ε;;; Γενικά, έχω λατρεία στη σοκολάτα... εγώ κι οι Ούμπα-Λούμπα!!!

Όταν μάλιστα οι ταινίες έχουν θέμα τη σοκολάτα τότε το αποτέλεσμα είναι δύο ταινίες που συνήθως βλέπω τη μία μετά την άλλη συνοδεύοντας τες με, τι άλλο(;), σοκολάτα! Κάτι σα μαραθώνιος.

Charlie and the chocolate factory
Ποιος δε θα ήθελε να βουτήσει μέσα σ' ένα ποτάμι σοκολάτας; Ειδικά αν η τιμωρία είναι να σε κάνουν σοκολάτα με γέμιση φράουλας!
Ένα μαγικό παραμύθι του Roald Dahl με βαθιά νοήματα-διδάγματα για τη λαιμαργία, την απληστία, την εγωπάθεια και τη συνήθεια των ανθρώπων να μην πιστεύουν στη μαγεία, την καλοσύνη και τις αγνές προθέσεις, σκηνοθετημένη από τον απίστευτο και λατρεμένο Tim Burton και με μουσική από τον Danny Elfman.

Συνοδεύεται με μπράουνις, κέικ σοκολάτας, σοκολάτα με γέμιση φράουλας, 3-4 ποτηράκια Baileys, χριστουγεννιάτικο δέντρο, λαμπιόνια, διάθεση για χορό και τραγούδι και, προαιρετικά, παρέα.


Chocolat
Σοκολάτα=αμαρτία
Ένα χωριό της Γαλλίας στη δεκαετία του '50, ένας θρησκευόμενος δήμαρχος-άρχοντας του τόπου, μία γυναίκα χωρίς πατρίδα/ρίζες που πάει όπου φυσάει ο βόρειος άνεμος τραβώντας την κόρη της μαζί, ένας πειρατής του γλυκού νερου-τσιγγάνος, ένα τραυματισμένο καγκουρό και πολλοί άλλοι είναι τα κομμάτια ενός παζλ που ενώνονται με αγάπη και μπόλικη δόση σοκολάτας.
Όμορφες σκηνές και υπέροχες ερμηνείες.


Θα τη συνοδέψετε με μεγάλες ποσότητες σοκολάτας κατά προτίμηση ζεστή (επειδή είναι σίγουρο ότι θα σας τρέχουν τα σάλια... όχι μόνο από τα διάφορα σοκολατοειδή που θα βλέπετε!), μελομακάρονα, κουραμπιέδες, γκυ, κόκκινα παπούτσια και φορέματα εποχής. Για τους άντρες, βάλτε τη γυναίκα σας να ντυθεί Βιάν... μπορεί να κρατήσει το στυλάκι και τις απόκριες (άντε βρε, πάλι οικονομία σας κάνω)

ΣΗΜ: Το γεγονός ότι ο Johnny Depp παίζει και στις δύο ταινίες είναι τυχαίο. Σας το ορκίζομαι... ε, καλά.. ας πούμε...!!

Κι επειδή όλη αυτή την αναφορά στη σοκολάτα σας φαίρνει μια λιγούρα, να μια αγαπημένη μου συνταγή για ζεστή σοκολάτα:

Ζεστή σοκολάτα με μπαχαρικά
  • 200γρ μαύρη σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο
  • 1 μπαστουνάκι βανίλια
  • 1 μπαστουνάκι κανέλα
  • 2 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 μοσχοκάρυδο
  • 2 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 250 ml νερό
  • 750 ml πλήρες γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 4 πρέζες κακάο
Σε μια κατσαρόλα τοποθετήστε τη βανίλια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το νερό και αφήστε τα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Απομακρύνετε τα από τη φωτιά και σουρώστε. Ξαναβάλτε στη φωτιά το νερό που προέκυψε μετά το σούρωμα και προσθέστε σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας. Βγάλτε το μίγμα από τη φωτιά και προσθέστε τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια. Συνεχίστε να ανακατεύετε. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, αδειάστε τη σαντιγί πάνω από το μίγμα της σοκολάτας και αφήστε το για λίγα λεπτά να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Σερβίρετε το ρόφημα σε κούπες και πασπαλίστε κάθε κούπα με κακάο ή κανέλα - ό,τι προτιμάτε. Και μην ξεχνάτε: πίνεται πολύ ζεστή!

Ουφ, τελείωσα! Άντε, καλό απόγευμα!
ΑΜΕΛΟΔΗΜΗΤΡΑ

14 σχόλια:

Eleni Dafnidi είπε...

Αχ...
Σοκολάτα.
Έπιασες το ευαίσθητο σημείο μου...
Σε οποιαδήποτε μορφή και συσκευασία.
Πιο πρόσφατος μου έρωτας, σοκολάτα με γεύση πορτοκάλι... Ειδικά στο παγωτό σοκολάτα ποτροκάλι από τα Δωδώνη χρωστάω απίστευτες στιγμές απόλαυσης και 2-3 από τα κιλά μου!
Οι ταινίες που αναφέρεις μυθικές!
Την συνταγή που δίνεις σίγουρα θα την δοκιμάσω και θα σου πω. Ίσως την παραποιήσω λίγο για να προσθέσω λίγα γραμμάρια σοκολάτας ακόμα. Γι' αυτό υπάρχουν εξάλλου οι συνταγές. Για να τις φέρνουμε στα μέτρα μας. :P
Πολλά πολλά μπράβο για την σοκολατένια ανάρτηση!

*A! Και μία πρόταση από μένα. Αν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο "Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα" εκδόσεις Ωκεανίδα, να σπεύσεις να το αποκτήσεις. Κάτι μου λεει ότι θα ξετρελαθείς!

Lela είπε...

μιαμ μιαμ μιαμ! Λες να δοκιμάσω τη συνταγη?

amelie είπε...

ποπο σοκολαααατα... σλουρπ!!!
η αληθεια ειναι οτι δεν θα ηθελα να βουτηξω μεσα σε σοκολατα... γτ σιχαινομαι... χαχα ..οχι οχι δεν ειμαι η κλασσικη σπαστικη που τα ψειριζω ολα.. αλλα δεν ξερω...η σοκολατα ειναιιερο... δεν πρεπει νατο βρωμιζουμε..χεχε

γεια χαρα

Theodora Papapanagiotou είπε...

αχ τώρα τι μου κάνεις κι έχω και αλλεργία στη σοκολάτα, αλλα δεν μπορώ να αντισταθώ....
Θα με τρέχουν σε κανένα νοσοκομείο καμιά μέρα...

Dimitra Andritsiou είπε...

@ Eleni Dafnidi
Καλημερούδια Αχ, ναι! Άτιμη σοκολάτα (κατά το άτιμη κοινωνία :D)
Αυτό το παγωτό που αναφέρεις εγώ γιατί δεν το ξέρω; Πως μου ξέφυγε;

Οι ταινίες αυτές είναι αγαπημένες μου όπως κατάλαβες, Ελένη. Και το βιβλίο θα το ψάξω αύριο κιόλας. Ο τίτλος μου κινεί την περιέργεια

Dimitra Andritsiou είπε...

@ Lela
Λέλα, λέω ναι! Είναι πολύ ωραία αυτή η σοκολάτα. Τη φτιάχνω συχνά τα Χριστούγεννα αλλά τον υπόλοιπο καιρό προσπαθώ να την αποφύγω γιατί έχει διαολεμένη γεύση και θέλω κι άλλη, κι άλλη, κι άλλη...

ΣΗΜ: Αν είσαι Αθήνα, πήγαινε στον Παρλιάρο να πάρεις σοκολάτα Valrhona με 70% κακάο! Θα γίνει τέλεια!

Dimitra Andritsiou είπε...

@ amelie
Γεια σου Αμελί-μελό! Όνειρό μου είναι να πέσω μέσα σε ποτάμι σοκολάτας από τότε που είδα την ταινία Charlie and the chocolate factory! Δε με νοιάζει αν τη βρωμίσω...
Φιλάκια στα μαγουλάκια

Dimitra Andritsiou είπε...

@ dorapap
Πω πω! Αλήθεια;; Τι κρίμα να μη μπορείς να γευτείς σοκολάτα;

Παρεπιπτόντως, κι ο Johnny Depp είναι αλλεργικός!! Ευτυχώς στο εργοστάσιο δεν χρειάστηκε να φάει αλλά στο Chocolat τον ταλαιπώρησαν. Δεν έφαγε τίποτα αλλά έπρεπε να μασήσει τα διάφορα σοκολατάκια και μετά την κάθε σκηνή τα έφτυνε!

elie είπε...

Σκέτη αμαρτία η (ιερή) σοκολάτα!

Μάτα είπε...

Τρελαίνομαι για σοκολάτα! θα την δοκιμάσω την συνταγή σου οπωσδήποτε!
Φιλιά σοκολατένια

Dimitra Andritsiou είπε...

@ elie

Αμαρτία, Έλλη μου! ΑΜΑΡΤΙΑ!

Dimitra Andritsiou είπε...

@ Μάτα
Δοκίμασέ την!
Φιλιά σοκολατοdeppένια!

Marios είπε...

Καλησπέρα.
Οπως σου έγραψα και στο mail μου αρέσει πάρα πολύ το blogg σου.
Εχει χιονια,και ΣΟΚΟΛΑΤΑ !!!!!!
Λατρεμενη ΣΟΚΟΛΑΤΑ.
Και αφού λέτε και για παγωτά για μένα το καλύτερο παγωτό είναι στο
Waffle House στην Βουλιαγμένη.
Ειναι νέα εταιρία που ξεκίνησε στη Νάξο και τώρα Αθήνα( 2 χρόνια).
Απιστευτο το παγωτο σοκολατα πορτοκάλι.
Οσοι μένετε Αθήνα ή Νάξο δοκιμάστε το.

Dimitra Andritsiou είπε...

Τι μας κάνεις, Μάριε, τώρα;;;
Ψυχούλα δεν έχουμε εμείς οι μη-Αθηναίοι και μη-Ναξιώτες;

Θέλω Π Α Γ Ω Τ Ο Σ Ο Κ Ο Λ Α Τ Α Μ Ε Γ Ε Υ Σ Η Π Ο Ρ Τ Ο Κ Α Λ Ι τώρα!

Με διαβάζουν;;;

Η κραυγή ενός παιδιού

Χαμογελω οταν βλεπω...