Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Δέντρα εναντίον Λιθάνθρακα


Από Greenpeace:

"Ελάτε σε μία διαφορετική δενδροφύτευση!

Καταρχάς, το φύτευμα ενός δέντρου είναι καλό. Αν φυτέψουμε περισσότερα δέντρα είναι πολύ καλό. Αυτή η δενδροφύτευση όμως είναι ακόμα καλύτερη καθώς θα σταματήσει την κατασκευή ενός λιθανθρακικού εργοστασίου!

Πρόσκληση

Η δενδροφύτευση θα γίνει το πρωί της Κυριακής 1 Φεβρουαρίου και σας καλούμε να έρθετε. Τα δέντρα που θα φυτέψουμε θα εμποδίσουν την κατασκευή ενός ρυπογόνου λιθανθρακικού εργοστασίου, που θα υποθηκεύσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας μας και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο γραφείο της Greenpeace, στους αριθμούς 210-3840774 & 5, καθημερινές 9-15:00.

Λίγη ιστορία

Το Μυλάκι είναι ένας οικισμός στο Αλιβέρι Ευβοίας, που βρίσκεται στην κυριολεξία ανάμεσα στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ και τον πετρελαϊκό σταθμό της ΔΕΗ. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του οικισμού είναι ένα παραλιακό κτήμα, έκτασης 186 στρεμμάτων, το οποίο εποφθαλμιά η ΔΕΗ για να κατασκευάσει λιθανθρακική μονάδα ισχύος 800MW.

Ιδιοκτήτης του κτήματος ήταν το Δημόσιο και το παραχώρησε στον Δήμο, με τον όρο αυτός να κάνει εργασίες ανάπλασης μέχρι τον Φεβρουάριο του 2009 (σε 2 εβδομάδες από τώρα). Αν η ανάπλαση δε γίνει, τότε ο Δήμος χάνει την κυριότητα του κτήματος. Αυτή επανέρχεται στο Δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του φαίνεται θετικό στο αίτημα της ΔΕΗ για παραχώρηση, επομένως ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του εργοστασίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εθελοντές και ακτιβιστές της Greenpeace έχουν προετοιμάσει το χώρο που θα γίνει η δενδροφύτευση. Δείτε εδώ."

Ας αφήσουμε μια φορά το ραχάτι της Κυριακής κι ας πάμε να κάνουμε αυτό που ο Δήμος και το Δημόσιο δεν πρόκειται να κάνουν για μας. Είναι καιρός για πράξεις και όχι μόνο για γκρίνιες.

UPDATE
Eπειδή κάποιοι με ρωτήσατε για το τι έγινε σχετικά με τη δενδροφύτευση, περάστε μια βόλτα από εδώ: http://www.greenpeace.org/greece/news/trees-not-coal

ΑΜΕΛΟΔΗΜΗΤΡΑ

12 σχόλια:

Μάτα είπε...

Πολύ καλή κίνηση.Ελπίζω να βρει συμπαραστάτες και να πετύχει τον σκοπό της.Βλέπεις όλοι φωνάζουν να ευαισθητοποιηθεί ο απλκός κόσμος αλλά οι "μεγάλοι" που μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα σκέφτονται μόνο την τσέπη τους.
Φιλιά

ecogreenslarissa@gmail.com είπε...

Πολύ καλό θέμα, Αμελοδήμητρα! Κρίμα που οι τοπικοί "άρχοντες" αδιαφορούν αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολίτες που κάνουν το αυτονόητο!

Yannis Kapnidis είπε...

Είχα συμμετάσχει σε δενδροφύτευση μικρός, και νομίζω ότι είναι μοναδική εμπειρία.

Όταν επιστρέψω με το καλό στην πατρίδα, με βλέπω ακτιβιστή πάντως... και θα φυτεύω μέχρι και στα τασάκια: το έχουμε ανάγκη!

Maria Tzirita είπε...

Δημητρούλα μου γλυκιά, μάντεψε νέα που σου έχω! Στις 11/3 θα είμαι στη Λάρισα για παρουσίαση του βιβλίου μου! Δεν πιστεύω να μη μου κάνεις την τιμή να έρθεις να σε γνωρίσω από κοντά,ε; Στείλε μου ένα μέιλ κουκλίτσα μου με το τηλέφωνό σου αν θες, να σου δώσω περισσότερες λεπτομέρειες μόλις ξέρω. mtzirita@yahoo.com
Φιλάκια πολλά, καλή αντάμωση!

BUTTERFLY είπε...

Κοριτσαρα τελικα εγινε η δεντροφυτευση; Πως πηγε;

Dimitra Andritsiou είπε...

@ Μάτα
Οι μεγάλοι ποτέ δε νοιάζονται. Αυτό πρέπει να το πάρουμε απόφαση.

Dimitra Andritsiou είπε...

@ Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Ναι, κρίμα που αδιαφορούν αλλά από ότι έμαθα, δεν έχει πια σημασία. Τα δέντρα φυτεύτηκαν! Θα τα πούμε από κοντά στη μάζωξη

Dimitra Andritsiou είπε...

@Helleni Potion
Ο ακτιβισμός είναι σημαντικό πράγμα. Να δεις την ταινία Βattle in Seattle. Θα σου αρέσει!

Dimitra Andritsiou είπε...

@ Maria Tzirita
Εμείς τα είπαμε και μέσω email. Θα χαρώ πολύ να σε δω, Μαράκι!

Dimitra Andritsiou είπε...

@ Βutterfly
Και βέβαια έγινε! Δες εδώ: http://www.greenpeace.org/greece/news/trees-not-coal

Skouliki είπε...

ενα μεγαλο μπραβο σε ολους

καλημερα

ειδα και μικρα παιδια τσην τηλεοραση και πολυ χαρηκα

FiXXXer είπε...

ρε μπραβο!!μονο αυτο..

Με διαβάζουν;;;

Η κραυγή ενός παιδιού

Χαμογελω οταν βλεπω...